Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken
De in 1955 opgerichte vereniging verzorgd diverse EHBO opleidingen
en verleent assistentie bij sportevenementen en manifestaties.
Informatie kunt U opvragen via ehmail@ehbowijchen.nl,
of een van de andere adressen bij “Contact Bestuur”.

Beste EHBO'ers, Nieuwsbrief 10
 
De maandelijkse Nieuwsbrief Nationale Bond voor EHBO, waarin nieuws, berichten en tips over EHBO, van EHBO’ers en vóór EHBO’ers.
 
Iedereen met belangstelling voor EHBO kan zich abonneren op de nieuwsbrief. Stuur deze nieuwsbrief dus vooral door naar andere geïnteresseerden en adviseer alle leden van uw vereniging om zichzelf in te schrijven! Inschrijven kan hier.

Nieuws van de Nationale Bond voor EHBO


EHBO Magazine 
Van EHBO'ers voor EHBO'ers!

Bij alle verenigingen aangesloten bij de Nationale Bond voor EHBO is inmiddels het EHBO Magazine bezorgd. Geen EHBO Magazine ontvangen?  Meld dit dan bij secretariaat@nationalebond.nl.
 
In overeenstemming met het nieuwe communicatiebeleid is het EHBO Magazine vooral geschreven onder het motto “van EHBO’ers voor EHBO’ers”. Alles wat EHBO leuk en interessant maakt en leuke of nuttige initiatieven: ze staan in uw eigen EHBO Magazine.
Heeft u een bijzonder evenement als EHBO-vereniging begeleid of georganiseerd? Een interessant initiatief gezien of zelf georganiseerd?  Laat het de redactie weten en wij zorgen dat u in het volgende Magazine uw verhaal kunt doen. Via het bekende e-mailadres secretariaat@nationalebond.nl komt u gemakkelijk met de redactie in contact.


UBO wel of niet?

In het recente EHBO Magazine wordt gesteld dat het voor iedere vereniging verplicht is om een UBO opgave te doen. Naar aanleiding van enkele vragen van aangesloten verenigingen is gebleken dat bij een heel kleine groep verenigingen een UBO opgave niet hoeft: verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid hoeven géén UBO opgave te doen. Verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid moeten wél een UBO opgave doen. Veruit de meeste bij de NBvE aangesloten verenigingen hebben volledige rechtsbevoegdheid en moeten daarom UBO opgave doen.

Regiobijeenkomsten
In de maand november zijn in de Regio Zuid, Noord en Regio Overijssel/Gelderland regiobijeenkomsten geweest. In deze bijeenkomsten werd nader kennisgemaakt met elkaar en met de Nationale Bond. Aan de orde kwamen het dienstenpakket van de NBvE, knelpunten maar ook kansen die worden gezien door de aangesloten verenigingen.

Een greep van de onderwerpen die de revue passeerden:

 • krapte verenigingsinstructeurs in diverse regio’s;
 • het cafetaria verzekeringspakket in relatie tot vrijwilligers verzekering VNG en Oranje Kruis aansprakelijkheidsverzekering;
 • hoe EHBO in het onderwijs te operationaliseren en verder uit te bouwen. Zijn er leskisten beschikbaar? Hoe kan ik een school interesseren? Wie wil ambassadeur zijn voor ‘EHBO in het onderwijs’?;
 • wanneer kunnen we een update van het Oranje Kruis Jeugd A en B lesprogramma verwachten?;
 • gemeenten die (te) streng met de GHOR evenementen richtlijnen omgaan;
 • het contributietarief 2023 Nationale Bond voor EHBO;
 • samenwerking tussen EHBO-verenigingen in een regio.
 
Voor de aanwezige bestuursleden Nationale Bond was er een rijke oogst aan vragen, opmerkingen en zelfs handreikingen hoe de EHBO weer aantrekkelijker voor jongeren gemaakt kan worden.
In volgende nieuwsbrieven wordt ingegaan op deze thema’s en hoe de NBvE deze punten gaat omzetten in concrete acties.
 
Inmiddels zijn er ook al enkele regiobijeenkomsten in het volgende jaar gepland:
 • 28 februari 2023 - Regio Zuidwest
 • 29 maart 2023 - Regio Limburg-Zuid en -Midden, Van der Valk Urmond
 • 5 april 2023 - Regio Limburg-Midden en -Noord, Van der Valk Venlo
 
De resultaten van de regiobijeenkomsten en de acties die naar aanleiding van deze bijeenkomsten worden voorgesteld, zullen ook ter sprake komen in de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering NBvE in het Van der Valk ‘de Bilt’ op 20 mei 2023. Zet de datum alvast in uw agenda!
 
Aanmelden voor de regiobijeenkomsten via: secretariaat@nationalebond.nl.
 

EHBO Leren & Doen - goed om te weten

De donkere dagen in november en december en waxine lichtjes
Vrijwilligers bij de Nederlands Brandwonden Stichting maakten ons attent op het fenomeen dat bij de donkere dagen in november en december er met regelmaat gevaarlijke situaties ontstaan met waxinelichtjes. De waxinelichtjes zijn natuurlijk gezellig en sfeer verhogend, maar omdat de lichtjes niet altijd goed geplaatst worden kunnen er gemakkelijk branden en brandjes ontstaan met nare verbrandingen tot gevolg. Vooral feestkleding gemaakt van gemakkelijk ontvlambare kunststoffen vatten zelfs bij gering contact met een vlammetje snel vlam!

Als EHBO’er weten we natuurlijk wat we dan moeten doen:

 • We denken aan onze eigen veiligheid en die van het slachtoffer. Durf handelend op te treden en breng jezelf en het slachtoffer in veiligheid.
 • We koelen gedurende 10 tot 20 minuten de verbranding met zacht stromend lauw kraanwater en richten daarbij de waterstraal niet rechtstreeks op de wond maar erboven of ernaast. Uiteraard zijn we bij koelen met water van grotere huidoppervlakten beducht voor onderkoeling van het slachtoffer.
 • Als kleding is vast gesmolten aan de huid knip je de kleding rondom de wond weg.
 • Sieraden bij het slachtoffer verwijderen we, zodat bij de navolgende zwelling geen afknellingen kunnen ontstaan.
 • Bij grotere verbrandingen bellen we 112.
 • Bij kleinere verbrandingen huisarts of huisartsenpost als er aanvullende ziekteverschijnselen optreden.
 • Moet een slachtoffer naar de arts gebracht worden, dan zorgen we dat het slachtoffer dat zittend doet, zo voorkomen we zwellingen in de keel.
 • Geen eten of drinken als de verbrandingen ernstig zijn.
  
Tip: er bestaan ook LED-lichtjes, net zo leuk, maar minder brandgevaarlijk.