Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken
De in 1955 opgerichte vereniging verzorgd diverse EHBO opleidingen
en verleent assistentie bij sportevenementen en manifestaties.
Informatie kunt U opvragen via ehmail@ehbowijchen.nl,
of een van de andere adressen bij “Contact Bestuur”.

TERUGBLIKKEN

60 jaar EHBO Wijchen 1955 – 2015 


              Bron en toestemming: wijchen.nieuws.nl

EHBO Wijchen viert 30 mei haar 60-jarig bestaan. Meer dan een halve eeuw is er hulpverlening verleend  aan slachtoffers. Anny Schraven-Knuiman en Wim Stuart vertellen wat er is veranderd binnen deze 60 jaar dienstverlening. EHBO van toen en nu is niet meer te vergelijken.

Anny Schraven-Knuiman heeft haar gouden jubileum bij de EHBO bereikt en is nog steeds erelid . Ook is zij 30 jaar penningmeester geweest.
Anny legt de veranderingen uit: “De EHBO is in september 1955 begonnen in het Patronaat op de markt, met een lening van 50 gulden van Pater Jansen. Hiermee konden we lesmateriaal aanschaffen. In het begin mochten alleen mensen die katholiek waren zich aansluiten bij de EHBO, later is dit veranderd en mochten mensen met  andere geloofsovertuigingen ook lid worden. De contributies werden bij de mensen thuis opgehaald.”

Anny vervolgt : “Nu hoef je veel minder te doen dan vroeger, de techniek is veranderd en verder gemoderniseerd. In het begin hebben wij allemaal geleerd hoe te spalken met botbreuken. We hadden touwtjes, latjes, eigenlijk van alles hadden we om een been of een arm te spalken. En bij een sleutelbeenbreuk moesten wij een zogenaamd worstverband aanbrengen. Ook moest je vroeger een arts roepen of met handgebaren attenderen om te kunnen communiceren,  nu heb je portofoons.”

De meeste herinneringen van Anny komen van de motorcross op de Smelenberg en de Wielerronde in Wijchen want daar gebeurden de grootste ongelukken. “Je praat dan wel over 20 jaar geleden,” zegt Anny.

Anny Schraven-Knuiman EHBO Wijchen

Ook Wim Stuart kan eindeloos vertellen over zijn ervaringen en hoe het vroeger in zijn werk ging. “Wanneer er problemen waren, dan moest de huisarts komen. En wanneer bleek dat iemand naar het ziekenhuis moest dan was het afwachten of en wanneer de ambulance kwam. Tegenwoordig hoef je maar 112 te bellen en de  ambulance staat ter beschikking. Vroeger rukte de EHBO bijvoorbeeld ook uit voor de kinderen die ouders hielpen met aardappelen rooien en zich met de riek in de voet staken. Tegenwoordig gebeuren de ongelukjes met trampoline springen en skateboarden. Maar dan wordt de EHBO niet ingeschakeld.“


Wim in actie als docentWim Stuart EHBO Wijchen

Guus Schipperheijn is sinds drie jaar voorzitter:  “De oud-voorzitter Wout van Wees had aangegeven dat hij na 35 jaar als voorzitter wilde stoppen. Ik  ging op dat moment net met pensioen en wilde de taak van Wout wel overnemen. Inmiddels ben ik  nu 3 jaar voorzitter. En ik doe dat nog steeds met veel plezier. En wanneer ik de verhalen van Wim en Anny hoor, begrijp ik heel goed dat ze al zo lang lid zijn (geweest) van EHBO Wijchen.”

Guss Schipperheijn EHBO Wijchen

Met “Op 30 mei vieren wij ons 60 jarig bestaan middels een gezondheidsplein in het centrum op de markt. Iedereen is van harte welkom”, sluit Guus af.

Het voltallige bestuur met v.l.n.r. Jack Heijmans, Marian Heijmans, Hermann Bökkerink, Joyce van Steenveld, voorzitter Guus Schipperheijn, Wim Stuart, Jan Kersten en Luc Weerden

EHBO Wijchen

Promotiefilmpje EHBO Wijchen 2018

 

 

WAAR KOMEN WIJ VANDAAN?

 

Ooit in een ver verleden, direct na de beeindiging van de WOll is het Rode Kruis in Wijchen met een groep enthousiaste mensen begonnen met het geven van EHBO opleidingen aan de BB (Burger Berscherming) in de toemalige Boterfabriek (De Botterkeet). In het begin van vijftiger jaren begon die organisatie wat te kraken waardoeen aantal leden zelf een (EHBO) vereniging begon.

Deze groep heeft op 5 april 1955 de Katholieke Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken Wijchen in het leven geroepen. Als we uitgaan van ons verenigingsnummer dat bekend is bij de EHBO bond, bestaat we de vereniging van af 1945, maar daar horen de Rode kruis jaren bij, zij hebben ergens rond 1945 dit nummer aangevraagd, dit nummer is toen door de nieuwe EHBO vereniging in 1955 overgenomen. De Rode Kruis vereniging verdween steeds verder van het toneel, voor zover bekent in 1956/57 volledig verdwenen, met inbegrip van alle gegevens over deze vereniging.

Wij gaan uit van het moment dat de enthousiaste groep EHBO-ers, die overgebleven waren, de Katholiek Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken oprichtte.

Dat moment was 5 april 1955.

In september 1979 is de "Katholieke Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken" door een statutenwijziging verandert in "EHBO Vereniging Wijchen".

De belangrijkste activiteiten van de vereniging zijn o.a.:

Opleidingen EHBO basis, EHBO herhalingen, BLS met AED bediening, AED alert (Gemeente Wijchen), EH aan Kinderen, en diverse deelcertificaten (aantekeningen). Dit alles in samenwerking met EHBO instructeurs en LOTUS.

Opleiden van hulpverleners en het assisteren met EHBO-ers bij de diverse evenementen in Wijchen e.o.

Voor deze live EHBO hulpverlening, kan men zich aanmelden bij evenement@ehbowijchen.nl, uiteraard moet je wel een geldig EHBO diploma hebben en sta je nooit alleen.

De EHBO Vereniging Wijchen heeft een groot aantal relaties. Waaronder EHBO leden, AED alert burgerhulpverleners (project van Gemeente Wijchen), BLS/AED hulpverleners en mensen met een deelcertificaat zoals EHBO aan kinderen (EHAK) en EHBO bij wandelletsels.

Nu, 2024, bestaat deze vereniging nog steeds uit zeer veel enthousiaste hulpverleners, en een bevlogen bestuur.

 

Naar boven